Sledeći put kad posegnete za rebrom čokolade, nemojte se osećati krivima, jer čokolada uveliko može biti dobra za naše zdravlje.
Već dugo vremena se poprilično lome
koplja uvezi toga da li je čokolada zdrava ili štetna za naše zdravlje. I
čim nas razveseli neko istraživanje koje nam preporučuje da nesmetano i
bez krivice uživamo u čokoladi, pojavi se drugo koje nam omiljenu
poslaticu predstavi kao neprijatelja broj jedan našeg zdravlja. Mi smo
danas na strani ovih prvih i donosimo vam pet razloga zbog čega bi
trebalo jesti čokoladu, posebno žene.
Može smanjiti bol
Jedno istraživanje je pokazalo da receptori bola veoma sporije
reaguju dok jedemo čokoladu. Ipak ovo istraživanje je takođe pokazalo da
upravo taj pozitivni efekat može dovesti do gojaznosti i u čokoladi
treba uživati, ali sa merom.
Preventivno deluje na komplikacije u trudnoći
Teobobin, supstanca koja se nalazi u čokoladi može da smanji rizik od
nastanka preeklampsije, jednog od najčešćih komplikacija sa kojima se
trudnice suočavaju. U ovom slučaju izbor treba da bude tamna čokolada,
što više procenta kakaa, to bolje. Preeklampsija je primarno povezana sa
povišenim krvnim pritiskom kod trudnica i redovno konzumiranje tamne
čokolade može smanjiti rizik od nastanka preeklampsije za neverovatnih
69 odsto.
Snažni borac protiv PMS-a
Čokolada otpušta hormon sreće endorfin, i na taj način nam smanjuje
anksioznost, a pored toga prepuna je magnezijuma koji takođe važi za
jedan od boljih prirodnih podizača raspoloženja koji sprečava
zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost. I nakon što pročitate
ovo uopšte vam neće biti čudno zašto vam se baš čokolada „traži“ za
vreme PMS-a.
Štiti od bolesti srca
Švedski istraživači, sproveli su istraživanje koje je dokazalo dobar
uticaj čokolade na bolesti srca. Volonterima koji su redovno jeli
nezašećerenu čokoladu sa 72 odsto kakaa, za čak 18 odsto se smanjila
aktivnost enzima koji izazivaju visok krvni pritisak.
Pomaže da ostanete vitki
Znamo da zvuči neverovatno, ali jedno istraživanje je pokazalo da
ljudi koji redovno uzimaju manje količine tamne čokolade imaju manji
indeks mase. Ispitanici koji su redovno (nekoliko puta nedeljno) jeli
čokoladu u proseku su bili mršaviji od onih koji su čokoladu jeli samo
povremeno.
Nema komentara:
Objavi komentar