srijeda, 1. listopada 2014.

Baileys čokoladna torta


Baileys čokoladna torta

 

Za tortu:

150g neslanog putra 
100g tamne čokolade
100g šećera u prahu
100g smeđeg šećera
50g kakaa u prahu
180ml Baileysa
170g brašna
1.5 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
3 jaja sobne temperature




Pećnicu na 160. Na vatri pomiješajte čokoladu, puter, kakao, šećer (i u prahu i smeđi), i baileys. Kada se putar i čokolada otope, umiješajte pjenjačom da smjesa bude glatka i bez grudica. Maknite s vatre i pustite da se hladi 5 minuta.
Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Jaja dodajte u malo ohlađenu čokoladnu smjesu i umiješajte. Lagano umiješajte i smjesu s brašnom, da ne bude grudica. Izlijte u namašćeni kalup i pecite 40-ak minuta. Najbolje je da na čačkalici ostane malo vlažnih mrvica ako ju ubodete u tortu. Definitivno ne želite predugo peći ovu tortu, bolje je da bude malo preslabo pečena nego previše. Izvadite iz pećnice da se ohladi, i nakon par minuta izvadite iz kalupa da se potpuno smanji temperatura.


Za ganache:

200g fine tamne čokolade, sitno nasjeckane
100ml vrhnja
100ml Baileysa
malo morske soli

15g neslanog putra sobne temperature
  

U tavi dovedite baileys, vrhnje i sol gotovo do kipljenja, pa maknite s vatre i prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite koju minutu, pa umiješajte sve zajedno i na kraju utucite putar. Ostavite na sobnoj temperaturi dok nije dovoljno čvrsto da se može premazati po torti.

Nema komentara:

Objavi komentar