petak, 28. studenoga 2014.

Čokoladna baklava






Sastojci ipriprema:
Čokoladna baklava, prvi puta je radim, jako je ukusna, za one koji vole dobro slatko, za jednom godišnje povodm nekog praznika sasvim dovoljno za osjetit ovaj poseban ukus…!!
Sastojci:
  • Kore za baklavu-zavisno od tepsije meni je trebalo 14 listova
  • 300 grama mljevenih oraha
  • 300 grama rendane čokolade
  • 1 maslac
Zaljev:
  • 700 grama šećera
  • 500 ml vode
Preljev:
  • 300 grama čokolade za kuhanje
  • 150 grama maslaca ili margarina
Način pripreme:
Uzimate po dvije kore, složite jednu na drugu, posipate ih mješavinom oraha i čokolade i savijete kao rolat. Postupak ponavljate dok neutrošite kore i posip. Složite ih u tepsiju.
Baklavu isjecite na male komadiće recimo 3-4 cm, otopite maslac i polite preko baklave. Pecite je na 180 stepeni 30 minuta. Pečenu baklavu zalijete sa pripremljenom agdom i ostavite je da se potpuno ohladi. Kad je baklava ohlađena svaki komad prelijete otopljenom čokoladom sa maslacem i stavljate u pleh u koji ste predhodno stavili papir za pečenje ili na žicu da se baklava okapa.
Recept sam dobila od vlasnice stranice Torte Doboj.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar