Biskvit:
- 10 dag smokava
- 10 dag datulja
- 8 dag badema
- 10 dag oraha
- 5 dag grožđica
- 2 žlice ruma
- 3,5 žlice oštrog brašna
- 9 bjelanjaka
- malo soli
- 9 žlica šećera
Krema:
- 9 žumanjaka
- 9 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 7 žlica gustina
- 9 dl mlijeka
- 25 dag maslaca
- korica jedne naranče
Preljev:
- 2 žlice ruma
- 6 žlica soka od naranče
Dekoracija:
- čokoladne mrvice za posipanje
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm
obložiti papirom za pečenje. 5 dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma.
Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, datulje, badem,
orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati.
Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i
miješati dok se smjesa ne počne sjajiti. 1/3 čvrstih bjelanjaka dodati
nasjeckanom voću i brašnu, te ručno izmiješati. Zatim dodati ostatak
bjelanjaka i povezati obje smjese. Tijesto izliti na lim, izravnati i
peći 18 – 20 minuta. Kad je biskvit pečen ostaviti oko 15 minuta u
otvorenoj, ugašenoj pećnici. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri
jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira.
8 dl mlijeka staviti da zakuha. 9 žumanjaka izmiješati sa 9 žlica
šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka. Kad mlijeko
zakuha skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti
na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Maslac
pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući. Na
kraju dodati naribanu koricu jedne naranče.
2 žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka
izmiješati. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme,
zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom. Tortu namazati
izvana sa kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u
hladnjaku.
Savjet: Može se praviti torta okruglog oblika, ako se namirnice za biskvit podijele na tri dijela i ispeku 3 biskvita. Omjer i izbor suhog voća prilagoditi vlastitom ukusu.
Nema komentara:
Objavi komentar