nedjelja, 28. rujna 2014.

Kremasta pita od kokosa

Ukoliko ni tokom novogodišnjih i božićnih praznika ne želite teške poslastice sa mnogo jaja, teškim kremama i mnogo oraha mi imamo pravi recept za vas, a u pitanju je kremasta pita od kokosa.

 
To što su praznici vreme kada se prepustimo uživanjima u bogatoj i uglavnom kaloričnoj hrani, ne znači da se na prazničnim trepezama ne mogu naći deserti koji u sebi ne sadrže ni čokoladu, ni orahe, ni mnogo jaja, a opet su jednako bogati, ukusni i svečani.

Potrebni sastojci:

Kora
  • 1 ¼ šolje brašna
  • 100 g hladnog putera
  • 1/3 šolje kokosovog brašna
  • Malo soli
  • 3-5 kašičica ruma od kokosa
Krema
  • Puding od vanile skuvan u malo manje od ½  l mleka
  • Ekstrakt kokosa
  • 350 g krem sira
  • 2 šolje pavlake za šlag
  • Kašičica vanila ekstrakta
  • 3 kašike šećera
  • Šolja preprženog kokosovog brašna
Da biste pripremili koru, isecite hladan puter na kockice, kokosovo brašno stavite u multipraktik da se sitno samelje, dodajte brašno pa promešajte još nekoliko puta, dodajte puter i sve dobro izmešajte rukama da ne ostanu komadići već da brašno, kokos i puter formiraju nešto nalik mrvicama, na samom kraju dodajte oko četiri kašike veoma hladnog likera od kokosa. Umesite testo, oblikujte loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.


Uključite rernu da se greje na 180C, a nakon što se testo ohladilo razvaljajte ga na radnoj površini i njime obložite malo dublji, okrugli kalup za pitu.
Koru za pitu prekrijte aluminijumskom folijom, pa na foliju uspite pasulj i stavite koru da se peče 15 minuta. Nakon toga sklonite pasulj i foliju pa pecite još 10 minuta.
Izvadite koru da se hladi, a dok je rerna topla tostirajte kokosovo brašno tako što ćete ga na masnom papiru rasporediti u tankom sloju i peći u rerni 3-5 minuta.
Na standardan način skuvan i ohlađen puding od vanile pomešajte sa ekstraktom kokosa dodajte krem sir i polovicu umućene pavlake za šlag sa tri kašike šećera i ekstraktom vanile, pa sve dobro izmutite mikserom i stavite na hlađenje. Po potrebi dodajte još šećera.Preko ohlađene kore prelijte kremu od krem sira, preko kreme premažite ostatak šlaga pa pitu bogato pospite tostiranim kokosovim brašnom.

Nema komentara:

Objavi komentar