Ukoliko ni
tokom novogodišnjih i božićnih praznika ne želite teške poslastice sa
mnogo jaja, teškim kremama i mnogo oraha mi imamo pravi recept za vas, a
u pitanju je kremasta pita od kokosa.
To što su praznici vreme kada se prepustimo
uživanjima u bogatoj i uglavnom kaloričnoj hrani, ne znači da se na
prazničnim trepezama ne mogu naći deserti koji u sebi ne sadrže ni
čokoladu, ni orahe, ni mnogo jaja, a opet su jednako bogati, ukusni i
svečani.
Potrebni sastojci:
Kora
- 1 ¼ šolje brašna
- 100 g hladnog putera
- 1/3 šolje kokosovog brašna
- Malo soli
- 3-5 kašičica ruma od kokosa
Krema
- Puding od vanile skuvan u malo manje od ½ l mleka
- Ekstrakt kokosa
- 350 g krem sira
- 2 šolje pavlake za šlag
- Kašičica vanila ekstrakta
- 3 kašike šećera
- Šolja preprženog kokosovog brašna
Da biste pripremili koru, isecite hladan
puter na kockice, kokosovo brašno stavite u multipraktik da se sitno
samelje, dodajte brašno pa promešajte još nekoliko puta, dodajte puter i
sve dobro izmešajte rukama da ne ostanu komadići već da brašno, kokos i
puter formiraju nešto nalik mrvicama, na samom kraju dodajte oko četiri
kašike veoma hladnog likera od kokosa. Umesite testo, oblikujte loptu,
umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na pola sata.
Uključite rernu da se greje na 180C, a nakon
što se testo ohladilo razvaljajte ga na radnoj površini i njime obložite
malo dublji, okrugli kalup za pitu.
Koru za pitu prekrijte aluminijumskom
folijom, pa na foliju uspite pasulj i stavite koru da se peče 15 minuta.
Nakon toga sklonite pasulj i foliju pa pecite još 10 minuta.
Izvadite koru da se hladi, a dok je rerna
topla tostirajte kokosovo brašno tako što ćete ga na masnom papiru
rasporediti u tankom sloju i peći u rerni 3-5 minuta.
Na standardan način skuvan i ohlađen puding
od vanile pomešajte sa ekstraktom kokosa dodajte krem sir i polovicu
umućene pavlake za šlag sa tri kašike šećera i ekstraktom vanile, pa sve
dobro izmutite mikserom i stavite na hlađenje. Po potrebi dodajte još
šećera.Preko ohlađene kore prelijte kremu od krem sira, preko kreme
premažite ostatak šlaga pa pitu bogato pospite tostiranim kokosovim
brašnom.
Nema komentara:
Objavi komentar