Potrebni sastojci:
Za testo
- 1 šolja toplog mleka
- ½ kašike kvesca
- 4 kašike šećera
- 3 ¼ šolje brašna
- 1 jaje
- 1 kašika otopljenog putera
- ½ kašičice soli
- 1 jaje (za premazivanje)
Za nadev
- 450 g ošičćenih višanja/trešanja
- ¼ šolje šećera
Za mrvice
- 4 kašike hladnog putera
- 1 kašika šećera
- ½ šolje brašna
U posudu sipajte mleko i kvasac i ostavite 5-7 minutada se aktivira, zatim dodajte ½ šolje brašna, so i 2 kašike šećera pa sve dobro promešajte i ostavite na sobnj temperaturi 30-45 minuta.
U smesu umešajte jaje, puter i preostali šećer pa dodajte i preostalo brašno pa umesite testo koje se ne lepi. Testo stavite u čistu posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi dva sata.
Kad se testo diglo, premesite ga na brašnavoj površini i podelite na 16 jednakih delova od kojih ćete oblikovati loptice. Loptice od testa slažite u veliki pleh za pečenje sa malim razmakom između njig pa svaku lopticu na sredini pritisnite da napravite mala udubljenja za nadev.
U svako udubljenje stavite po 4 višnje/trešnje i pospite sa kašičicom šećera. Kad ste sve napravili ostavite buhtliceda se još jednom dižu 35-40 minuta, a vi za to vreme napravite mrvice, tako da rukama izmešate hladan puter, brašno i šećer.
Buhtle premažite umućenim jajetom, pospite velikodušno mrvicama i stavite da se peku u rerni zagrejanoj na 160C, 20-22 minute.
Nema komentara:
Objavi komentar