nedjelja, 28. rujna 2014.

Piletina sa krekerima i gljivama

Krekeri i orasi ovaj put preuzimaju ulogu prezli u ovom rolatu, a gljive daju poseban šmek uz špinat, pa ova piletina može da bude samo magično ukusna.

Piletina sa krekerima – sastojci:

0 tanjih krekera od celog zrna žita 1 ¼ šolje iseckanih oraha, tostiranih u rerni
2 kašičice ekstra devičanskog maslinovog ulja
6 čenova belog luka, iseckanog
2 luka vlašca, iseckanog
100 gr kapica šitake (ili nekih drugih) gljiva, iseckanih
1 kašika sveže majčine dušice
60 gr špinata, očišćenog
3 veća komada pilećih prsa (bar po 170 grama svaki, birajte da bude što lepša piletina)
Morska so i biber



Zagrejte rernu na 200C. Izmrvite krekere i ¾ šolje oraha u električnom secku. U tavi zagrejte malo ulja na srednjoj temperaturi. Dinstajte beli luk i vlašac dok ne omekšaju, oko 4 minute. Dodajte gljive, majčinu dušicu i nastavite sa kuhanjem dok gljive ne dobiju zlaćanu boju, još 4 minute. U drugoj posudici skuvajte špinat, iseckajte ga, ocedite (ali neka ostane malo vode) i dodajte mešavini sa gljivama. Umešajte preostalu polovinu šolje oraha. Skinite sa šporeta i ostavite sa strane.
piletina
Prsa rasecite po pola, ali ih ne razdvajajte (dobićete jedan veći komad, malo ga istucite čekićem za meso). Pospite ih sa malo soli i bibera. (neka piletina tako malo odstoji). Na svaki komad prsa rasporedite po, približno, pola šolje mešavine gljiva i špinata, ali ne skroz do rubova, da ne vam smesa ne bi iscurila iz rolata. Umotajte svaki komad u rolat i povežite ga koncem za meso. Lagano uvaljajte u ranije pripremljenu mešavinu krekera i oraha. Ponovite isto i sa preostalim komadima i slažite na nauljenu tepsiju. Piletina se treba peći dok ne dobije zlatnu boju, 30-tak minuta. Kada je gotovo, odvežite je i secite na rolat komade. Možete je služiti sa sosom ili, čak, posebno pripremljenim špinatom, svežom salatom, … Ovako pripremljena piletina slaže se sa raznim prilozima.

Nema komentara:

Objavi komentar