četvrtak, 12. prosinca 2019.

Zagrebačke kocke

Pravi kremasti kolač sa crnom biskvitnom podlogom od kakaa sa kojom se idealno spaja fina ne preslatka krema od žumanjaka, mlijeka, jaja i brašna i na kraju kao kruna svega slatki sočni snijeg od bjelanjaka.

Potrebno:
Za biskvit:
  • 5 jaja
  • 25 dag šećera
  • 20 dag brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 1,5 dl vruće vode
  • 1/2 praška za pecivo
Za kremu:
  • 1 l mlijeka
  • 18 dag brašna
  • 6 žumanjaka
  • 15 dag šećera u prahu
  • 1 margarin ili maslac
Za šaum:
  • 6 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
Priprema:
Biskvit:
  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
  2. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.
  3. Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  4. Izliti u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i peći na 180℃ 30 min.
Krema:
  1. Od litre mlijeka odvojiti 3 dl a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se krema kuhati.
  2. Miksati žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha.
  3. U ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti mikserom.
Šaum:
  1. Miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući.
  2. Prebaciti u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio i da se masa prilično zgusnula.
Ohlađen biskvit premazati kremom i šaumom te preliti čokoladnom glazurom (koju možete i dekorativno nakapati po kolaču 😉 ) Biskvit je dobro prije nanošenja kreme namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!

Nema komentara:

Objavi komentar