U jedno sam sigurna, kada ih jednom probate, zaljubit ćete se u njih na prvu. Kao što sam i ja sama. Okus im je fantastičan – blago slankasto od kikiriki maslaca, a opet dovoljno slatko i savršeno prhko. Ma, tope se u ustima!
POTREBNO:
- 230 g maslaca
- 250 g šećera
- 250 g kikiriki maslaca
- 2 jaja
- 1 vanilin šećera
- 380 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica gustina
PRIPREMA:
- Prije nego što počnete raditi kekse pobrinite se da na vrijeme iz hladnjaka izvadite obje vrste maslaca i jaja jer te namirnice moraju biti sobne temperature.
- U kuhinjskom stroju (ili običnim mikserom) miksati maslac izrezan na kockice, šećer i vanilin šećer 3 – 4 minute. Tada dodati jaja pa miksati još 3 minute. Tada je na redu kikiriki maslac koje se također mora lijepo sjediniti sa ostatkom smjese.
- Potom se postepeno dodaje brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, sol i gustin. Tijesto na kraju završiti miješenjem rukom. Trebali biste dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi previše za ruke. Tijesto omotati prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 20-tak minuta. Realno, mogli biste kuglice raditi odmah jer tijesto nije jako ljepljivo, ali keksi budu malkice prhkiji ako prije pečenja budu u hladnjaku 😉
- Pripremiti dva velika lima za pečenje i obložiti ih papirom za pečenje.
- Od tijesta uzimati količine otprilike 1 punu malu žličicu, oblikovati kuglice i u razmacima ih stavljati na papir za pečenje u lim. Kada sve kuglice složite uzmite jednu vilicu pa svaku kuglicu pritisnite lagano unakrsno kako bi dobili mali disk sa rešetkastom površinom.
- Kekse peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180*C 13 minuta.
- Pečene kekse ohladiti u limovima u kojima su se i pekli pa ih pospremiti u kutije sa poklopcima do posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar